Water

Op wikipedia staat erover: “Water (H2O; aqua of aq.) is de chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Water komt in de natuur voor in de drie verschillende hoofdfasen: als vloeistof, als vaste stof en als gas. Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit en is afhankelijk van water. Water bedekt 71% van het aardoppervlak.

In onze vorige levens waren gewend dat water uit de kraan komt. Hier op Picota is dat veel minder vanzelfsprekend. Bij gebrek aan water is de afgelopen zomer misschien wel de helft van de geplante baby-boompjes dood gegaan en ook het gezaaide gras stond er bijna overal treurig bij. Terwijl er hier genoeg water is! Op die 65 dagen per jaar dat de zon hier níet schijnt, voert de oceaan bakken water aan. José zette in februari zijn graafmachine in de berg en er ontstond spontaan een mooie, kleine vijver waar nu van alles groeit en leeft. Ook het riviertje tussen ons en de buren is constante stroom van vrolijke watervalletjes, altijd in het groen.

Eén van de onderhanden projecten (Alex doet nooit één ding tegelijk ;-)) is het aanleggen van een waterinstallatie, die voorziet in water voor onszelf, water voor de plantjes en een voorraad bluswater. Voor de nieuwe plantjes en het gras komt er 1.800 meter aan druppelslangen te liggen, die ervoor zorgen dat de wortels van de plantjes niet uitdrogen. We hadden al het bassin met 40.000 liter bluswater en daar komt naast te staan een tank met 8.000 liter gefilterd water voor thuisgebruik. Want ja, als echte Hollandse watermanagers moeten wij het water brengen waar het nodig is!

Het prachtige liedje bij deze video heet “Fado das águas” en wordt gezongen door Ana Moura.

3 reacties

 1. Het wordt daar een echt paradijsje waar je kan genieten.
  Hopelijk kunnen we volgend jaar weer vrijer rond trekken en een kijkje nemen.
  Lieve groetjes Ans en Ab.

 2. Hoi kanjers, wat verzetten jullie weer een hoop werk. Water, dakpannen, beplanting. Geen minuut om te verspillen. Trots op wat jullie allemaal doen, om deze droom te verwezenlijken.

  Heel veel liefs Peet en Pat

 3. Hallo harde werkers,
  Wat is het toch leuk om elke keer de vorderingen te zien.
  De terrassen zien er echt veel groener uit dan de laatste keer dat we ze gezien hebben.
  We hopen van harte dat we volgend jaar weer kunnen komen kijken.
  Succes met de verdere werkzaamheden
  Liefs Ank en Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *