04
- februari
2019
Posted By : Hester
4-feb: Zondag
[siteorigin_widget class=”N2SS3Widget”][/siteorigin_widget]

Ik vertrek

Bijna had ik deze hele blog “Ik vertrek” genoemd en jullie laten smullen van andermans gestuntel. Om te beginnen was er de electricien, die ons vertelde dat de kabel, die we door Pedro over 200 meter hebben laten ingraven onder de nieuwe weg, niet zwaar genoeg is. Voor aansluiting op de EDP moet er een dikkere kabel komen. Die kost zeker € 1000 plus het graafwerk van Pedro… reken maar uit. Toen kregen we twee dagen flinke storm, waarbij de nokplaten van het dak van de gîte afwaaiden. De kettingzaag begaf het na 15 jaar trouwe dienst. Om een Portugese bankrekening te openen hebben we ruim 2 uur bij de bank gezeten; echt iets voor ongeduldige tiepjes zoals wij. Toen gingen we naar Loulé om een houtkachel te kopen en een keuken te bestellen: nog meer papierwerk en bureaucratisch geneuzel.

Lunch

Maar, Mario en Sueli maakten onze week goed. Eens in de week – meestal op zondag – lunchen zij met Mario’s ouders, die ook in Monchique wonen. Deze zondag waren wij ook uitgenodigd. Mario’s vader Joaquim was hier al een paar keer geweest met Mario om haardhout te kappen, maar Mario’s moeder Idalina was heel benieuwd naar ons en naar ons plekje op Picota! En zo hadden we een uitgebreide warme lunch bij Mario en Sueli thuis. In meerdere opzichten een heerlijke mix van culturen: conversaties in twee talen door elkaar, franse quiche, italiaanse pasta, portugese wijn en engelse merengue. Idalina en Joaquim wonen al hun hele leven in de Serra de Monchique. Ze zijn – net als hun kinderen – openminded en hartelijk en weten natuurlijk heel veel te vertellen over het leven hier. Schatten van mensen!

Eigen haard

Na de lunch volgde een rondleiding over ons stukje berg. Het is hartverwarmend hoe enthousiast deze mensen worden van ons stekkie en wat we ermee aan het doen zijn. En helemaal toen we de foto’s lieten zien van hoe het een paar maanden geleden was. In de huizen is ook wel een hoop gebeurd: water, elektra en riool zijn aangesloten, badkamer en bijkeuken zijn voorzien van een plafond en geisoleerde muren, boven de slaapkamer is een mezzanine en we hebben een houtkachel. De keuken komt op 20 februari, das toch best snel. En zodra die staat, verhuizen we naar de “Casa das Cabras”, het Geitenhuis. De gîte noemen we “Casa Medronho”. Maarreh wat zei je, een houtkachel? In subtropisch Algarve? Ja, en we hebben ook regengoten laten maken! Dat heeft niemand hier! Maarja, wij zijn en blijven Nederlanders  😉

Category:

Comments

 • Wat een vorderingen, weer. Gezellig kacheltje. Heerlijk nu. En hout in overvloed op jullie berg. Zelfvoorzienend. Erg mooi en lief het contact wat jullie hebben met deze aardige mensen. En lekker eten natuurlijk. Hoe gaat het met de honden? Slaapt de IKEA lekker?
  Balen van de nokplaten, maar weer een leer om ze vaster te zetten.
  Erg leuk om jullie blog te volgen. Veel suc6 de komende tijd…. liefs Peet en Pat

 • Nou, nou. dat ging dus allemaal niet zoals het moest.
  Dat is altijd jammer
  Wat is het ontzettend leuk om zulke goede contacten
  te hebben met de Portugezen.
  Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat ze altijd
  zeer vriendelijk en behulpzaam zijn.
  En dan alweer een stap verder als de keuken er is, toppie
  Veel succes en tot snel ziens
  Ank en Wim

 • Leuk om jullie Vrienden te zien , en hoe gezellig jullie bij de houtkachel zitten .
  Zo zie ik ook de woonkamer en denk !!!!!!!!!!! er is nog heel veel te doen , maar het zal best mooi worden , groetjes MA

 • Wat hebben jullie weer een hoop werk verricht. Wij weten uit ervaring ook, dat het er soms behoorlijk kan waaien.
  Wat fijn , dat jullie goede contacten hebben met de buren.
  Gezellige houtkachel erbij. Het zal ‘S avonds best best zijn in deze tijd van het jaar.
  We zien elkaar de 16 febr. Dan kunnen we het allemaal in het “echt”
  Aanschouwen. Hebben er veel zin in.
  Groetjes Jaap en Astrid

 • Zo langs de Atlantic kan het ruig waaien. Afgelopen weekend hier trouwens ook….
  We zijn daarom blij (?!) met de bebouwing achter ons(niet aan de gemeente melden) want toen er nog geen bebouwing was is eens het dak van de loods tegen de dijk aangewaaid, verloren we een boom, lagen wat dakpannen eraf. Kortom :vraag aan de gemeente om een industrieterrein rond jullie perceel!!!!!
  Hoe ligt de weg erbij? Ga je weer op dezelfde plek de kabel leggen en/of is de al gelegde kabel nog te gebruiken? Groet sjef

 • Hi! Mooi blog en jullie ongeduldig kan me er niks bij voorstellen 😂😂
  Toch nog niet al dat NLse bloed kwijt.

  Tof die houtkachel! Kijk uit naar je volgende foto update.
  Liefs vanuit NZ

 • Hoe kan het fout gegaan zijn met de kabel trouwens? Zonde van geld en werk.
  Is de ronde van de Algarve al bij jullie langs gekomen of komt die nog? Ze zitten vandaag in het zuidwesten, morgen naar lagos (misschien ideetje om er even te gaan kijken?) heb je al folders/visitekaartjes om ze te wijzen op jullie aanwezigheid : boekingen voor volgend jaar binnenhalen! In deze periode leuk idee om een koek-en-zopie-tent volgend jaar langs het parcours te zetten!?!
  Is de keuken binnen? Als jullie de keuken installeren Staat-ie zeker morgen al….. Bij Ikea duurt het wat langer…..
  Heb ik ergens overheen gelezen? Wat betekent medronho?

  • Bom dia Sjef, wat een vragen! Dat van die kabel is een lang verhaal, mag Alex uitleggen. De ronde van de Algarve is vandaag gestart. Volgens mij komen ze morgen over de Foia. Leuk idee, een koek-en-zopie-tent langs het parcours, en dan gelijk reclame maken! Doen we volgend jaar. De keuken komt 4 maart, dus 6 maart kunnen we in het huis wonen ;-). Medronho is het lokale vuurwatertje wat gestookt wordt van de vruchten van de medronho-struik. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Medronho.

Geef een reactie