11-maart: De andere hand

Terwijl de ene hand verzorgt en laat groeien en bloeien, vernietigt de andere... De strijd tegen de twee grootste invasieve woekeraars - eucalyptus en acacia - is die van de lange adem. We hebben van Justin geleerd hoe je dat het beste kunt doen. Wie iets wil leren over bomen, leest verder.

Er zijn twee dingen die deze boomsoorten motiveren om opnieuw te gaan groeien: verbranden of gekapt worden. Wat moet je dan wel doen om van ze af te komen? Er zijn verschillende manieren:

  • De boom met wortel en al uit de grond trekken. Dat is wat we op de nieuwe terrassen hebben laten doen. Het nadeel is dat er een onstabiele bodem en een groot risico op erosie ontstaat.
  • Glyfosaat, het werkzame stofje in Roundup. Geen optie, want daarmee vergiftigen we ons eigen water en onze habitat.
  • De waterhuishouding van de boom onderbreken. Dat doe je door een ring van de boomschors te verwijderen. Bij jonge bomen is dat niet te doen, omdat het velletje van de boom nog te dun is.
  • De fotosynthese stoppen door de boom te ontbladeren. Bij de eucalyptussen is dat niet moeilijk. De bomen van 1,5 jaar oud (gerust al 6 meter hoog!) zaag je met de kettingzaag af op ruim een meter boven de grond (daarmee heb je 90% van de bladeren te pakken) en vervolgens zaag je met drie halen de laatste zijtakken eraf. Het ontbladeren van acacia is echt een monnikenwerk, want deze boom maakt heel veel nieuwe scheuten aan met veel zijtakken en bladeren. Bovendien produceert de acacia veel meer zaailingen.

En dan is de truc om de uitheemse boomsoorten te vervangen door inheemse, zoals eiken en medronho's. Wij danken Renature Monchique voor de baby-boompjes!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *